At blive voksen på rulleskøjter

Ja jeg holder af rulleskøjter, jeg har kørt siden jeg var 5 år, men havde desværre en længer pause, fra de første tenages år og frem til mine tyver.

Idag eller det vil sige indtil for 2 år siden, hvor jeg endelig fik mig et par rulleskøjter af min dejlige kone i julegave, har jeg så småt genoptaget fornøjelsen. Problemed er bare at jeg er blevet voksen i mellemtiden, og dermed også begyndt at tænke fremad, hvilket er meget uheldig når man inderst  inde ved man står godt på rulleskøjter, men ens indre “fetmule” konstant advare og prøve og få en til at bremse. Mystisk nok er det et kapitel af min barndom med rulleskøjter erfaringer fuldstændig forsvundet, hvem ved måske endda aldrig eksisterede. Jeg ved i alt fald så meget, at i går forsøgte jeg mig med håndled til kampesten metoden (uden håndledebeskytter) en metode jeg bestemt ikke kan anbefale nogle på 30år og opefter :-)… Lad mig slå det fast med det samme ens knogler bliver ikke strækker med tiden, og slet ikke af at flytte på en mus hele dagen…

Så nu har jeg besluttede mig for at tilskrive et nyt kapitel til min rulleskøjte karriere, som voksen, der heder: Hvordan du bremser på side-by-side rulleskøjter. Dette kapitel skal indeholde 5 metoder beskreven i detaljer og på dansk, hvilke “optioner/muligheder” man har og vælge imellem, når man befinder sig i fuld fart midt på en bakke i nedadgående retning, mens man forsøger at styre imellem 2 meget store kampesten der er lagt på cykelstien for at holde biler ude…

Først skal jeg lige lukke lidt galle ud… jeg har nu i 2 dage forsøgt at finde 1 eller 2 forholdsvis nye videoer, på youtube og med google, som ville vise mig hvordan man bør gøre i en “nød situation” på rulleskøjter når man har brug for at stoppe lige nu!, og ikke om 10 meter. Lad mig bare sige at der har ikke været nogen større succes. Det vildeset jeg har fundet er middelaldrende amerikaner kvinder, med lyserøde rulleskøjter der meget pædagogisk korrekt demonstrer 3 bremsemetoder i lav fart… Ikke at jeg har noget imod lyserøde rulleskøjter eller nogen anden del af den før nævnte beskrivelse, men jeg ville bare gerne se en demo af f.eks. en på vej ned af San Francisco’s stejleset bakke, og pludselig ville i hold på side-by-side rulleskøjter (quard skates)… “Come on people of the Internet, start filming your self on skates braking….!

1st metode kalder jeg T-stop:

T-stop er en spændende måde at bremse på, men kan hurtig blive dyrt med en stk. pris på 50 DKK. pr. hjul der skal erstattes, indtil man lære den rigtig. Problemet er at man har det med at kun benytte 1 hjul som bremseklods, og ikke alle 4 hjuls flade som bremse.

Sæt din førende fod bagved din ikke førende fod, og klem den helt op mod støvlen, så det danner et T. Det er vigtig du presser hele den førende fod med ALLE 4 hjul mod jorden, og ikke kun ét hjul, da hvis du kun benytter 1 hjul, vil den forsvinde på sekunder og gå fra at være rund til flad og firkantede, ikke lige den optimale form for hjul. Jo hård du klemmer alle 4 hjul mod jorden, jo kraftigere bremser du. Prøv dig frem i lav fart før du forsøger dig med 30 km/h.

2nd metode kalder jeg front bremsen:

Front bremsen er spændende, men ikke optimal, til at bringe dig i hold, men den funger fint til at tage farten af…

Tip din førende fod, så du kan slæbe på din front bremseklods, være opmærksom på de første par gange bider bremseklodsen voldsommer end når man har gjort det et par gange. Du vil opleve din fod hopper over vejen, hvis du presser for hårdt. Hvis din fod hopper, er det fordi du slæber for hårdt. Justere til den glider glat hen over vejen.

3rd metode kalder jeg bagbremsen:

På mine Suprem Turbo 33 Alu. har jeg en bremseklods som man kender det fra indliner skøjter, en klods man kan tippe sin førende fod bagover, og bremse. Igen dette er ikke metoden der bringer dig i hold, men i stedet tager farten af.

Tip din førende fod bagover og forsigtig klem bremseklodsen mod jorden, bemærk du vil automatisk begynde at dreje mod den side du bremser med, det kræver lidt øvelse at kompensere, men ikke umuligt. Lad være med at tænke på at spare på bremseklodsen, de holder længer end man regner med. de koster ca. 45 DKK pr stk.

4th metode kalder jeg tomahavk stop:

Tomahavk stop er meget svær, da den virklig kræver du lukker munden på din indre “Fedtmule” Men hvis du først lære den, er det metoden der kan få dit i hold, på sekunder, og dermed også metoden til at panik bremse.

Tomahavk kræver du vender ryggen til din køreretning i fuld fart, og dermed hammer begge front bremseklodser i jorden, mens du bøjer kraftig i knæende, for at kompensere for sir Isaac Newtons tredje lov der siger, at aktion er lig med reaktion.

Begynd med at dreje på din førende fod væk fra den ikke førende fod, dette vil resultere i du begynder at dreje kraftig, og til sidst har næsen i modsat retning og køre baglæns, smæk herefter begge frontbremser i jorden, og balancere ved at bøje kraftig i knæende mens du læner din vægt fremover. Denne bremseteknik kræver øvelse, og er meget svær at lære, men det er også den eneste som kan bruges til at bremse til stop. Husk at hvis du kommer med f.eks. 20 km/t vil den modstand du mærker i skøjterne svar til at stoppe en genstand med samme vægt og fart som dig i et frontal sammenstød.

5th metode kalder græshopperen:

Græshopperen er den eneste stop teknik jeg kan huske fra da jeg var dreng. For enden af vores stejle vej var der et stort grøn område med græs, som den eneste redning fra slemme hudafskrabninger og blodige hænder.

Brug det græs du har til rådighed i en panik situation. Græs er fantastisk som bremse, og kan endda rede dig fra en slem hudafskrabning hvis dit bremseforsøg kikser. Det ser dog knap så elegant ud, og det er heller ikke særlig godt til kuglelejerne, men hvad i en situation hvor du har valget mellem en kørende bil som bremse eller en tot græs…

 

Fælles for alle bremsetekniker er de kræver lidt af selvtilliden, nogle mere end andre, men vigtigst af  alt DON’T PANIC!!!!! hold hoved kold og brug hvad du har af muligheder, så som f.eks. græs.

Share

Comments are closed.